RÖLYEF ATATÜRK PORTRESİ 06
Kabartma Atatürk Tablosu (Rölyef) 06
modeli , Rölyef, Fransızca bir kelimedir. Yüzeyde çökertme ya da yükseltme şeklinde yapılan sanatsal çalışmalara verilen genel bir isimdir. Kısaca kabartma da denilmektedir.
Kabartma eserler, tarihi yapıların veya insan figürlerinin boyutlandırılarak oluşturulması ile ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde oluşan kabartma eserler anlam ve sanatsal değer kazanmaktadır.
Kabartma’nın Teknik Olarak Çeşitleri;
Kabartma; alçak kabartma, yüksek kabartma ve rond-bos kabartma olarak üçe ayrılmaktadır.
Alçak kabartma, para ve madalyon gibi yüzey düzleminden çok az ayrılan kabartmadır.
Yüksek kabartma, eski Türk evleri, iç mekânlar ve insan figürleri gibi yüzey düzleminden oldukça fazla yükselen kabartmadır.
Rond-bos kabartma ise kabartmadan daha çok bir heykeli andıran yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır.
alçı kesme tekniği çalışmaları, sanata farklı bir boyut kazandırır. Sanatsal boyutun aşamalarında zaman zaman resim, heykeltıraş, mimarlıkla bütünleştiğini de söyleyebiliriz.
Rölyef’in Kullanım Alanları;
Rölyef, hayatın birçok boyutunun yansımasıyla çeşitlilik kazanmıştır. Sanat dalları dahil olmak üzere, endüstri, tarım ve günlük hayatta kullanıma açıktır.
Rölyef sanatsal süslemelerinin, mimari eserlerde taşlara ve mermerlere yapıldıkları görülmektedir.
Kabartma, şamdan ve kapı tokmağı gibi madenden yapılmış eşyalarda ve kapı, pencere kanadı ve rahle gibi ahşap işlerinde kullanılmıştır.
Ayrıca kabartma sanatı ile takı tasarımları, resim, heykeltıraş alanlarında karşılaşmak mümkündür. Teknik resim ve gıda sektörlerinde de kullanımı yaygındır.
Neden Rölyef Atatürk tablosu modeli ;
Makam odalarında Mustafa Kemal Atatürk ün kaliteli çerçevesi üzerine tasaranmış olan değişik ölçülerde imal edilmekte olan portre modeli
Rölyef; diğer adıyla kabartma, kullanılan yüzey üzerinde çeşitli aletlerle meydana getirilen yükseltme veya çökertmelerdir.
Bu yükseltme ve çökertmelerle verilen üç boyut hissi, ortaya çıkarılacak ürüne göre farklı malzemeler kullanılarak verilebilir.
İşte rölyef sanatı icra edilirken alçı malzeme kullanılarak ortaya çıkarılan 3 boyutlu rölyef tablolardaki tekniğe “Kaat-ı Sanatı” denmektedir.
Kaat-ı Sanatı tabloları, uzun bir sabır sürecinin sonunda ve tamamen el becerisi ile ortaya çıkmaktadır. Rölyef, hayatın birçok boyutunun yansımasıyla çeşitlilik kazanmıştır. Sanat dalları dahil olmak üzere, endüstri, tarım ve günlük hayatta kullanıma açıktır.
Rölyef sanatsal süslemelerinin, mimari eserlerde taşlara ve mermerlere yapıldıkları görülmektedir. Kabartma, şamdan ve kapı tokmağı gibi madenden yapılmış eşyalarda ve kapı, pencere kanadı ve rahle gibi ahşap işlerinde kullanılmıştır.
Ayrıca kabartma sanatı ile takı tasarımları, resim, heykeltıraş alanlarında karşılaşmak mümkündür. Teknik resim ve gıda sektörlerinde de kullanımı yaygındır.
|